Opleidingsplan Personeel

Voor bedrijven word het steeds lastiger om goed personeel te vinden en te behouden. Er zijn nu meer vacatures beschikbaar dan voor de start van de crisis in 2008. Omdat er een tekort aan personeel is, is het voor bedrijven van groot belang om het huidige personeel te behouden en verder te ontwikkelen. Hiervoor heeft elk bedrijf onder andere een goed opleidingsplan nodig.  


Het goed opleiden van personeel heeft vele voordelen:

  • Personeel dat goed is opgeleid presteert beter en levert hierdoor meer rendement op.List Element
  • Personeel is in staat om zijn werk beter uit te voeren, waardoor ze ook aan het eind van de dag energie over hebben om leuke dingen met familie en vrienden te doen.
  • Door je personeel een goede opleiding te bieden waarderen zij het nog meer om voor jouw bedrijf te werken. Ze zullen hierdoor minder snel op zoek gaan naar een andere werkgever.
  • Je investeert hiermee ook in de ontwikkeling van je werknemers, waardoor ze kunnen doorgroeien.
Er zijn dus vele redenen om goed na te denken over de opleiding van het personeel.

Sommige werkgevers zijn echter bang dat het personeel dat word opgeleid, het bedrijf gaat verlaten en deze kennis met zich mee neemt. Dit kan je opvangen door regelingen, waarbij het personeel de kosten van de opleiding terug betalen, zodra ze binnen korte tijd vertrekken.

Wat volgens mij nog veel vervelender voor een bedrijf is, dat ze blijven zitten met personeel dat niets aan persoonlijke ontwikkeling doet of de vakkennis niet uitbreid.

Wil je ook in de toekomst een succesvol bedrijf hebben, dan moet je zorgen dat je werknemers de juiste opleidingen volgt, zodat zij mee kunnen gaan met de ontwikkelingen in de markt.

Opzetten opleldingsplan voor personeel. 

Binnen een bedrijf is de kennis van de producten en diensten die het bedrijf levert in huis. Deze kennis is ook een belangrijk onderdeel van het succes van het bedrijf. Om deze kennis te behouden en vergroten wil je nadenken over de manier waarop je een opleidingsplan opstelt voor de verschillende werknemers en afdelingen.

Het opzetten van een opleidingsplan en het trainen van het personeel is een specifieke vaardigheid die niet door iedereen wordt beheerst. Vaak wordt het inwerken overgelaten aan de werknemers die de meeste ervaring heeft. Deze weet natuurlijk heel veel, maar is niet altijd in staat  om deze kennis goed door te geven.

Je kunt deze werknemer helpen om ook deze vaardigheid te leren. Hierdoor wordt deze een leraar en coach naast een uitvoerende kracht. Ook kan je ervoor kiezen om deze kennis via externe trainers of organisaties aan te bieden. Het is voor elk bedrijf van groot belang om een goed opleidingsplan op te zetten.

Wil je weten wat De Prestatieformule voor jouw bedrijf kan betekenen, vraag dan een gratis en vrijblijvend gesprek aan. Hierin kunnen we kijken wat de opleidingsbehoeftes van jouw bedrijf zijn en op welke manier we hiervoor een opleidingsplan kunnen samenstellen.

Bedrijfsacademie opzetten.

Steeds meer bedrijven besluiten om de opleiding van het personeel vast te leggen in een bedrijfsacademie. Dit is een manier waarop de alle opleidingen bij elkaar kunt brengen en tevens de vakkennis die in het bedrijf aanwezig is vast te leggen. Dit vastleggen kan online, waarbij documenten en cursussen digitaal worden verzameld. Ook kan hier informatie over klassikale of externe trainingen of cursussen worden geplaatst ,waarop de werknemers zelf kunnen inschrijven.

Plaats je hier ook instructie video's of complete cursussen, dan kan de werknemer hier ook gebruik van maken. 

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te faciliteren. Hierbij wil je vooral kiezen voor de optie die het beste bij jouw bedrijf past. Heb je interesse om zo een academie op te zetten, maar weet je niet  precies waar je moet beginnen, neem dan contact met ons op. We komen graag langs voor een eerste vrijblijvend advies gesprek.

Binnen ons bedrijf is er veel ervaring met het opzetten van opleidingslijnen en het geven van trainingen. Daarom willen wij graag helpen bij het opzetten van een opleidingsplan voor het personeel.


Wil je weten hoe je dit kunt vormgeven, neem dan snel contact met ons op.