Bedrijfsacademie

Mocht je van hamburgers houden en een opleiding willen volgen, dan is Mc Donalds, mogelijk het bedrijf waar je wil gaan werken. Mc Donalds is één van de bedrijven die zijn eigen Hamburger University heeft. Hier worden de vaardigheden geleerd, die je nodig hebt om je werk goed en met veel plezier te kunnen doen. Daarnaast kan je bij deze universiteit ook verschillende erkende opleidingen volgen. Zo is het mogelijk om naast je werk een MBO, HBO, of zelfs universitaire opleiding af te ronden. Dus ook als je niet van hamburgers houdt, kan dit een reden zijn om toch bij Mc Donalds te gaan werken.

Er zijn nog veel meer internationale en nationale bedrijven die de laatste jaren een eigen bedrijfsuniversiteit of bedrijfsacademie zijn gestart.

Ga je in Nederland bij de supermarktketen Jumbo werken, dan zal je allereerst de 7 zekerheden van de Jumbo moeten kennen. Deze worden aangeboden in een Jumbo Academy. Op deze wijze weet het bedrijf zeker dat de belangrijkste waarden waarop deze keten is gebaseerd door de werknemers wordt begrepen en toegepast.

Ook kleinere bedrijven zijn gestart met het opzetten van hun eigen bedrijfsacademie. Vooral voor deze bedrijven is het van veel waarde om te overwegen om de kennis en vaardigheden die in het bedrijf aanwezig zijn of voor het bedrijf moeten worden behouden, samen te brengen in een bedrijfsacademie.

De belangrijkste redenen dat deze bedrijven een Bedrijfsacademie of Corporate University te starten zijn:

1. Het aanleren en doorgeven van de belangrijkste waarden waarop het bedrijf is gebaseerd. De reden dat een bedrijf succesvol is of is gestart is vaak omdat er een uniek werkwijze of processen zijn bedacht. Dit heeft geleidt tot het creëren van waarden die vaak bij andere bedrijven niet aanwezig zijn.

2. Opleiden van nieuw personeel, waardoor deze in korte tijd meer waarde kunnen leveren voor het bedrijf. Daarnaast zal het personeel hierdoor sneller zijn/haar plek in de organisatie vinden en met veel plezier blijven werken.

3. Vergroten rendement van het bedrijf. Doordat het personeel beter weet wat er van hem of haar wordt verwacht, wordt de effectiviteit vergroot en heeft de werknemer aan het eind van de dag meer energie over. Hierdoor stijgt het werkplezier en is het verloop en verzuim ook lager.

4. Meer rendement uit de opleidingstijd, doordat de opleiding doelgericht en op de dagelijkse praktijk afgestemd is. Omdat de kennis die wordt overgedragen zeer specifiek is wordt er in minder tijd meer bereikt.

5. Aantrekken en behouden van talent. Doordat er doorgroei en verder opleidingsmogelijkheden worden geboden, is en blijft het bedrijf een plek waar talentvolle werknemers willen werken en zich verder ontwikkelen.

Naast deze redenen kunnen er nog veel meer redenen zijn om een bedrijfsacademie te starten. Wil je meer redenen weten of wat je nog meer kunt bereiken met het opzetten van een bedrijfsacademie, dan adviseer ik je om mijn GRATIS e-boek te downloaden.

Je personeel trainen is een noodzaak.

Bedrijfsacademie is meer dan een E-learning omgeving.

De laatste jaren zijn veel bedrijven een E-learning traject gestart. De kennis die de werknemers zich eigen moeten maken wordt dan online aangeboden. Ondanks dat dit een kosteneffectieve manier is om de vaardigheden van je personeel te verbeteren, zijn er ook nadelen aan:

  1. In de praktijk zijn er veel werknemers die wel aan een online traject beginnen, maar dit vaak niet afronden. Hierdoor is het mogelijk dat er te weinig rendement uit dit traject wordt gehaald.
  2. Veel E-learning platforms zijn niet flexibel en spelen weinig in op het niveau en leerdoelen van de werknemer. Er wordt zelden maatwerk geleverd, waardoor er ook veel ‘overbodige’ kennis wordt aangeboden.
  3. Doordat er vaak geen persoonlijk contact met een docent of trainer is, verdwijnt de motivatie om dit traject te volbrengen. Daarnaast is er veel minder mogelijkheid om feedback te ontvangen. Hierdoor zal er ook minder resultaat worden behaald.

Dus moet er mogelijk worden gekozen voor een gecombineerde vorm (ook wel blended learning genoemd) waarbij de online lessen een aanvulling zijn op klassikale en/of individuele instructie.

Ben je van plan om voor jouw bedrijf een bedrijfsacademie of bedrijfsuniversiteit te starten en wil je van gedachte wisselen hoe je dit kan aanpakken, maak dan een afspraak voor een GRATIS CONSULT. We kunnen dan samen kijken op welke manier je de doelstellingen van je bedrijf kunt ondersteunen.

Dus is het voor je bedrijf belangrijk dat je personeel goed is opgeleid en zij constant worden bijgeschoold, overweeg dan het opstarten van een bedrijfsacademie of bedrijfsuniversiteit. Misschien dat ik je hierbij kan helpen.


Leonard Smit
De Prestatieformule.